KNNV VELDCURSUS  

              Cursus soortenkennis flora en fauna

Veldcursussen 2020

KNNV Vereniging voor Veldbiologie en Natuurpresentaties organiseren in 2020 opnieuw twee "Veldcursussen". Veldcursus 1 rond het Pinksterweekend (vrijdagavond 29 mei tot maandagmiddag 1 juni) in Wilhelminaoord (Drents-Friese Wold), Veldcursus 2 van maandagmiddag 10 augustus tot donderdagmiddag 13 augustus in Noorbeek (Zuid-Limburg). In drie dagen wordt een intensieve basiscursus kennis flora en fauna aangeboden. Deelnemers krijgen alle ruimte om te leren determineren en kunnen daarbij zelf hun interesse gebieden volgen.

Voor wie

Kennis van Nederlandse flora en fauna of leren determineren krijgt bij weinig studies, natuurgidsenopleidingen of kortere cursussen voldoende aandacht. Zelfs bij groene universitaire opleidingen is ecologie een theoretisch vak geworden. Deze Veldcursus wil dit hiaat opvullen. Belangrijkste doelgroepen zijn jongeren en/of studenten met een opleiding (toegepaste) biologie,boswachters, natuurgidsen en inventarisatiemedewerkers. Enige basiskennis is niet verplicht maar wordt wel aanbevolen. Het maximum aantal deelnemers voor Veldcursus 1 is 25, voor Veldcursus 2 is 18.

Waarom deze cursus

Programma

Elke cursusdag worden steeds twee keuze-excursies aangeboden. Hiervoor hebben we alleen de thema's genoemd, afhankelijk van jullie wensen wordt het definitieve programma ingevuld.

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4
Ochtendalgemeen
vogels
algemeen
vogels
algemeen
vogels
Middaginsecten
planten
waterfauna
planten
insecten
planten

Voor de drie avonden zijn er uitgebreide mogelijkheden om te determineren, gegevens uit te werken, vleermuizen op te sporen met batdetectors of na donker nachtvlinders te spotten bij de opgestelde lamp. Ook zullen er twee presentaties verzorgd worden.

Details

De prijs is € 250,- per persoon (€ 175,- voor studenten en "jongeren" tot 35 jaar, NB: deze korting geldt alleen voor de eerste tien opgaven) voor accommodatie en maaltijden. Exclusief: Veldcursus 1 € 12,50 gebruik fiets; Veldcursus 2 eigen fietshuur. Opgave is definitief na ontvangst van betaling. Annuleringsvoorwaarden zijn gepubliceerd op de website van Natuurpresentaties (onderaan contact formulier).

Accommodatie

De Pinkstercursus wordt gegeven op de prachtige locatie van School en Bos in Wilhelminooord (Drenthe). Niet alleen hebben we hier een uitstekende binnenaccommodatie met leslokalen, slaapgelegenheid en een eigen natuurterrein maar ook zitten we op fiets afstand van diverse natuurgebieden zoals het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. In augustus gaan we naar Landgoed Terlingerhoeve in Noorbeek (Zuid-Limburg). Een totaal ander gebied, geen dekzand en veen maar Limburgse löss en mergel. Omze excursieterreinen ligge dan tussen Pietersberg en het Bovenste Bos. In beide locaties zijn stereoloupes en een ruime keus aan determinatieliteratuur aanwezig.
Contact & Opgave

Informatie Veldcursus:
Kees Boele
0619782091
info@natuurpresentaties.nl

Met het onderstaande formulier kun je je opgeven voor de Veldcursus. Annuleringsvoorwaarden zijn te vinden op de website van Natuurpresentaties (onderaan contact formulier).
Opgave voor:Veldcursus 1
Veldcursus 2
Beide cursussen
Volledige naam:
Geboortedatum:
E-mail adres:
Eigen tel.nr.:
Tel.nr. in geval van nood:
Adres:
Postcode:
Woonplaats:
Bijzonderheden
Vermeld eventuele dieetwensen of relevante bijzonderheden mbt gezondheid/medicijnen.
Geef aan wat je zou willen
leren en waarom juist dit:
Hoe heb je ons gevonden:

Organisatie

De Veldcursus wordt aangeboden door KNNV Vereniging voor Veldbiologie en Natuurpresentaties.

Kees Boele (1956) is bioloog / ecoloog en natuurpresentator met een zeer brede kennis van flora en fauna. Hij is eigenaar van het bedrijf Natuurpresentaties.

Niels Kimpel (1993) is boswachter Ecologie en heeft zijn focus vooral liggen op fauna. Tijdens de veldcursus zal hij, naast de “grote” fauna, jullie meenemen in de wereld van ongewervelde dieren.