KNNV VELDCURSUS  

              Cursus soortenkennis flora en fauna

Veldcursus 2019

KNNV Vereniging voor Veldbiologie en Natuurpresentaties organiseren in 2019 twee "Veldcursussen". Veldcursus 1 rond het Pinksterweekend (vrijdagavond 7 juni tot maandagmiddag 10 juni), Veldcursus 2 van maandagmiddag 12 augustus tot donderdagmiddag 15 augustus. In drie dagen wordt in de prachtige omgeving van Ommen een intensieve basiscursus kennis flora en fauna, ingebed in een ecologisch kader, aangeboden. Deelnemers krijgen alle ruimte om te leren determineren en kunnen daarbij zelf hun interesse gebieden volgen. Planten, mossen, korstmossen, vogels, dag- en nachtvlinders, libellen, aquatische fauna. Bijna alles is mogelijk maar uiteraard wel afhankelijk van het seizoen, weer en terreinomstandigheden.

Voor wie

Kennis van Nederlandse flora en fauna of leren determineren krijgt bij weinig studies, natuurgidsenopleidingen of kortere cursussen voldoende aandacht. Zelfs bij groene universitaire opleidingen is ecologie een theoretisch vak geworden. Deze Veldcursus wil dit hiaat opvullen. Hoofddoelroepen zijn jongeren en/of studenten (toegepaste) biologie. Maar ook boswachters, inventarisatiemedewerkers en iedereen die geïnteresseerd is in flora en fauna is welkom. Enige basiskennis is zeker gemakkelijk.

Waarom deze cursus

Programma

De cursus wordt gegeven in het dal van de Overijsselse Vecht. Venige rivierafzettingen wisselen af met hoge en droge zandgronden We beginnen met een beknopte inleiding met informatie over geologie, geomorfologie, belangrijkste ecotopen en excursiegebieden. Daarna worden steeds twee keuze-excursies aangeboden. Hiervoor hebben we alleen de thema's genoemd, afhankelijk van jullie wensen wordt het definitieve programma ingevuld.

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4
Ochtendalgemeen
vogels
algemeen
vogels
algemeen
vogels
Middaginsecten
planten
waterfauna
planten
insecten
planten

Voor de drie avonden zijn er uitgebreide mogelijkheden om te determineren, gegevens uit te werken, vleermuizen op te sporen met batdetectors of na donker nachtvlinders te spotten bij de opgestelde lamp. Ook zullen er twee presentaties verzorgd worden.

Details

De prijs is € 195,- per persoon (10 % korting voor studenten) voor accommodatie en maaltijden. Exclusief: fietshuur). Opgave is definitief na ontvangst van betaling. Annuleringsvoorwaarden zijn gepubliceerd op de website van Natuurpresentaties (onderaan contact formulier).

Accommodatie

Net als in 2018 zijn we te gast in het Jamboreehuis van Buitencentrum Gilwell's Ada's Hoeve, Zwolseweg 17, Ommen. Er kan overnacht worden in slaapzalen (beddegoed en handdoeken zelf meenemen) of in een eigen tent / camper op hetzelfde terrein. Er is een keuken, waar we elke dag met elkaar een lekkere maaltijd zullen koken. In de zeer ruime leefruimte zijn stereoloupes en een ruime keus aan determinatieliteratuur aanwezig.
Contact & Opgave

Informatie Veldcursus:
Kees Boele
0619782091
info@natuurpresentaties.nl

Met het onderstaande formulier kun je je opgeven voor de Veldcursus. Annuleringsvoorwaarden zijn te vinden op de website van Natuurpresentaties (onderaan contact formulier).
Opgave voor:Veldcursus 1
Veldcursus 2
Beide cursussen
Volledige naam:
Geboortedatum:
E-mail adres:
Eigen tel.nr.:
Tel.nr. in geval van nood:
Adres:
Postcode:
Woonplaats:
Bijzonderheden
Vermeld eventuele dieetwensen of relevante bijzonderheden mbt gezondheid/medicijnen.
Geef aan wat je zou willen
leren en waarom juist dit:
Hoe heb je ons gevonden:

Organisatie

De Veldcursus wordt aangeboden door KNNV Vereniging voor Veldbiologie en Natuurpresentaties.

Kees Boele (1956) is bioloog / ecoloog en natuurpresentator met een zeer brede kennis van flora en fauna. Hij is eigenaar van het bedrijf Natuurpresentaties.

Nick Peeters (1998) is hovenier en gepassioneerd natuurvorser. Zijn kennis rijkt van vogels tot allerlei insectengroepen. Sinds 2018 is hij coördinator van een nachtvlinderwerkgroep binnen de KNNV.